Ärr kan påverka flera olika saker i kroppen. Utöver begränsningar i lymfflödet kan de även påverka rörelsefriheten, ge nervsmärta, skapa domningar och svullnad. En del ärr, som t.ex. ärr efter kejsarsnitt, kan även påverka mag- och tarmkanalen.

Med hjälp av McLoughlin Scar Tissue Release ® (MSTR ®), en patenterad metod för ärrbehandling, går det att manuellt mjuka upp bindväven så att ärret kan läka på ett sätt som innebär mindre påverkan på kroppen. En del får tillbaka sin rörelsefrihet helt och andra blir av med sin smärta. För en del blir ärret mindre uppseendeväckande och vägen till att läka traumat som ligger bakom ärret kan påbörjas. Andra kanske inte når hela vägen dit, men blir åtminstone hjälpta till det bättre. Metoden är mjuk och gör inte ont. Ett försiktigt fingertoppstryck appliceras på området för att frigöra begränsningarna i ärren. Man forcerar ingenting och metoden utförs alltid med lyhördhet för klientens reaktioner.

Metoden är lämplig på postoperativa ärr, t.ex. från:

  • Mastektomi, lumpektomi och andra bröstoperationer
  • Blindtarms- och gallblåseoperationer
  • Hysterektomi
  • Kejsarsnitt
  • Skönhetsoperationer
  • Knä- och höftledsoperationer

Metoden kan även lämpa sig för ärr från skador, inklusive brännskador, ansiktsärr (acne), muskelbristningar m.m. Den har också använts med framgång på Plantar Fasciitis.

Om du vill boka tid för behandling rekommenderar jag dig att boka 60 minuter för din första behandling. Själva behandlingen tar inte mer än 15 minuter, men första besöket brukar alltid ta lite längre tid eftersom vi då bland annat gör en bedömning av din rörelsevidd, dokumenterar ärret (för att kunna se utvecklingen från gång till gång) och går igenom på vilka sätt ärret möjligen påverkar dig i vardagen. För följande besök brukar 45-30 minuter räcka, lite beroende på ärrets storlek och typ. Antalet behandlingar som behövs är helt individuellt. En del blir hjälpta av bara en behandling, för andra kan det behövas mellan 3-8 behandlingar innan önskad effekt är uppnådd.

Förutsättningar för behandling:

  • Ärret måste vara fullt läkt, dvs. det ska ha gått minst 8 veckor sedan skadan uppstod. Däremot spelar det ingen roll hur gammalt ärret är. Jag har hjälpt klienter med upp till 60 år gamla ärr!
  • Ärret får inte vara infekterat eller varigt.
  • Jag kan tyvärr inte behandla över inopererade kirurgiska nät (men andra implantat, som t.ex. skruvar och plattor går bra att arbeta över).

Läs mer om andra event